top of page
gordelverhoging banner2.jpg

Gordelverhoging

Onze judoka's leren heel wat judovaardigheden. Daarvoor komen ze regelmatig naar de training. Hun evolutie in judokunde wordt weergegeven door de verschillende kleuren gordels.

Om een hogere gordel te behalen moeten ze tonen dat ze:

 • de verschillende judotechnieken bezitten en

 • ze het nodige aantal trainingen hebben gevolgd. 


Het geheel aan judotechnieken die ze moeten kennen is opgedeeld in 3 modules. 
Module 1 = Nage Waza (Ukemi’s of valbewegingen + rechtstaande technieken).

Module 2 = Katame waza (Grondtechnieken + aanval en verdediging op grond)

Module 3 = Kata: nage no kata 


Module 1 en module 2 gelden voor elke gordelverhoging. Vanaf blauwe gordel komt module 3 erbij. 
Binnen de club werken we met aanwezigheidskaarten. De judoka houdt zelf zijn/haar kaart bij en legt die voor op de training. Het kaartsysteem is overzichtelijk zodat de judoka weet hoeveel trainingen nog voor een volle kaart zodat hij examen mag doen. Om de verschillende verhogingen binnen een voor de judoka afzienbare tijd haalbaar te maken werken we met tussenstappen:
 
 Voor het examen 'bruine gordel' en eventueel 'zwarte gordel' (G-systeem) zijn er vaste eindtermen voorzien en wordt de judoka bevraagd door een officiële, externe examenjury.

GORDELVERHOGING

Examen Algemeen

EXAMEN ALGEMEEN
new.jpg
 • Tot en met blauwe gordel zijn er telkens 4 tussenstappen: Eerste streepje, tweede streepje, halve gordel en volle gordel. 
   

 • Er wordt sterk rekening gehouden met de individuele mogelijkheden en engagement (aanwezigheden) van de judoka. 
   

 • Er wordt per judoka een steekkaart bijgehouden met de afgelegde en geslaagde technieken.
   

 • Voor de gele, oranje en groene gordel wordt het programma en afnamecriteria vrijgelaten aan de trainer van de G judoclub. Het examen wordt afgenomen in de eigen dojo en op een geschikt moment. 
  Voor het behalen van blauwe gordel zijn er vaste eindtermen voorzien. Examen wordt afgenomen door trainers van de club, binnen eigen dojo. Dit na afspraak.

   

 • Voor het examen 'bruine gordel' en eventueel 'zwarte gordel' (G-systeem) zijn er vaste eindtermen voorzien en wordt de judoka bevraagd door een officiële, externe VJF-examenjury met mensen die ervaring hebben in G-judo. Dit op een voor alle kandidaten centrale locatie. 

 

De specifieke eisen en omstandigheden voor het behalen van de verschillende gordels zijn beschreven op de eigen pagina's.

EXAMENPROGRAMMA

Examenprogramma

Het examen voor gele, oranje en groene gordel + de tussenstappen wordt binnen de club afgenomen. Het evaluatiesysteem is een combinatie van de regelgeving van de Vlaamse Judofederatie en Parantee met een eigen differentiatie van judovaardigheden, aangepast aan de mogelijkheden van onze judoka's.

GEEL, GROEN, ORANJE

Voor blauwe gordel zal de judoka een groter pakket van technieken dienen te kennen dan dit voor gele, oranje en groene gordel het geval was. Op de fiche van de judoka staan de 6 rechtstaande, 6 grondtechnieken en de 3 ukemi's geduid.

BLAUW

Het examen voor bruine gordel wordt afgenomen door een centrale examenjury.

De examenjury is samengesteld uit personen die ervaring hebben in de G sport.
 

BRUIN

Het examen voor zwarte gordel wordt afgenomen door een centrale examenjury.

De examenjury is samengesteld uit personen die ervaring hebben in de G sport.

MODULES

Modules

Foto's

FOTO'S
bottom of page